dimecres, 27 de maig del 2020

Les Piles terra de Molins.

                              LES PILES, TERRA DE MOLINS

Sembla ser que al municipi de Les Piles hi han de posar molts molins de vent, altraments dits aerogeneradors (A). Ahir mateix (26-05-2020),l'alcalde municipal mitjançant un video informava a tots els veïns i veïnes sobre l'estat de la qüestió. 
Pels qui no heu vist el video, crec que és important detallar-vos l'exposició que fa l'alcalde que representa el parer de l'equip de l'ajuntament.
Ens explica molt sintèticament i de forma  esquemàtica els passos i acords que han fet per tal d'implantar parcs eòlics (PE) a Les Piles. 
Se'ns informa que des de primers de febrer, hi ha diverses empreses que estan interessades en instal·lar uns quants (PE) al municipi, amb un nombre indeterminat de (A).
Es veu que volien informar als veïns a finals de març, però que degut a la pandèmia del coronavirus, no es pogué fer. 
Però amb tot i això, l'ajuntament ja autoritzà o informà favorablement sobre un dels (PE). Pel que sabem, es deu tractar del (PE) Pla Seré que fa molt poc s'hi ha instal·lat una torre que mesurarà el vent que fa a la zona.
L'alcalde conclou el video dient que l'energia eòlica pot ser beneficiosa pel municipi... i que amb la seva implantació aconseguiran millorar no se sap ben bé què.
Jo, últimament he estat aplegant molta informació sobre l'energia eòlica (EE) i sobre els parcs eòlics (PE) que volen instal·lar a la nostra comarca i a comarques veïnes.
La informació que jo tinc, és que a Les Piles hi ha sol·licitats tres (PE), que són Pla Seré amb 6 (A), Pla del Codony amb 3 (A) i Puig de Gaig amb 4 (A). I només parlo dels (A) que van al nostre terme municipal, donat que aquests tres parcs estan a cavall entre els termes veïns de Conesa, Santa Coloma de Queralt i Sarral.
Però en el video que hem comentat, l'alcalde ens parla de més (PE)... quins són aquests (PE), quants (A) representa que ens volen entaforar al municipi? Quantes empreses poden actuar simultàniament al nostre terme municipal? A quina, o a quines escolliran? A la que hi vulgui posar més (A)?.
Certament la informació que ens donen, és força vaga i ens deixa força preocupats.
Una segona qüestió que aborda l'alcalde, és el de la subestació (SET) que s'ha de construir al terme de Les Piles. Aquesta (SET) (ara som nosaltres els que donem la informació) es pretèn construir a la partida Capelles, i tindrà una extensió aproximada de 60X50 metres que representen uns 5000 metres quadrats.
La (SET) Capelles aplegarà i canalitzarà tota l'energia produida en aquests tres (PE), a més dels (PE) d'Esteve, Trilla, Ondara, Portella, Plans d'Almenara, Gilets, Millar, Suró, Els Ferriols... i qui sap si encara n'hi ha més de solicitats i/o programats.
La tercera qüestió, és que des de la (SET) Capelles es transportarà l'energia a través d'una línia aèria d'alta tensió que travessarà el municipi mitjançant una quantitat indeterminada de grans torres metàliques que engalanaran el nostre paisatge.
Aquesta (SET) canalitzarà i desguassarà tota l'energia produida en aquests "miniparcs eòlics", (en realitat estem parlant d'un gran polígon indústrial (PI) al qual hauriem d'afegir tots els (PE) de la Segarra i l'Anoia, la Catalunya Central, vaja).Aquest (PI), cada vegada és més gran i més massificat d'(A) i s'està extenent com a taca d'oli per les comarques veïnes, l'Urgell, la Conca de Barberà, l'Alt Camp... Però, segur que queda millor dir-ne parc eòlic, oi?
Doncs, com dèiem, aquesta xarxa d'evaqüació passarà per Les Piles, Sarral, Barbarà de la Conca, Cabra del Camp, Pla de Santa Maria, Alió i Puigpelat, aquí enllaçaria amb la Red Eléctrica de España REE. La llargària total d'aquesta línia d'alta tensió és de 30.480 m.
Un tema que l'alcalde no aclareix, perqué en realitat no en parla, és el de l'alçada d'aquests (A). I, crec que realment cal destacar-ho! Ens en fareu una mica més la idea, si us diem que arriben gairebé als 200 metres! Són realment monstruosos!. 
Fins aquí, hi ha tota la informació de què disposem actualment, però de segur que n'hi ha molta més de la qual no en sabem res.
El representant municipal també ens diu que fan algunes al·legacions o pressions als promotors eòlics. Quines?. Seria interessant que ens informessin més a fons del tema.
La visió que tenim fins ara sobre aquests tres (PE) i sobre aquests 13 (A) no és gens falaguera, doncs ens preguntem: Estem parlant d'una primera fase? En vindrà una segona... i una tercera? I encara! De quants parcs eòlics estem parlant? Doncs sembla intuïr-se que n'hi ha uns quants més.

QUÈ PASSARÀ AMB EL NOSTRE TERRITORI?
Sí, nois, cal que ens preguntem com serà la nostra vida, si arriben a bon port aquests (PE)? No m'agrada imaginar-m'ho!
Hauriem, o haurem de conviure en un territori totalment transformat... regirat, trinxat! Desmunts, explanacions... Sorolls... ultrasons... Contaminació lumínica i sonora... I el paisatge... el paisatge ja no el reconeixerem, doncs ens l'hauran canviat per un altre totalment nou! 
Els humans ens hem acostumat a conviure amb el nostre entorn, ens hem fet nostre el paisatge, el reconeixem... sabem d'aquell turó, d'aquella rasa, d'aquella font, d'aquell bosc... La nostra identitat va lligada al paisatge, o reconeguem o no.
I la fauna? Àguiles perdigueres, àguiles daurades, rat penats, espècies greument amenassades... diferents ocells en perill d'extinció, com la calàndria, o diferents rèptils i herpetofauna es veuran obligats a refugiar-se qui sap a on? La Societat Catalana d'Herpetologia ha denunciat aquesta massificació eòlica. 
Amb tot, la fauna més amenassada és l'aèria... ocells confiats passen entre les aspes dels molins de vent i cauen fulminats! Els (A) són veritables aniquiladors d'aus i no és d'estranyar, doncs a la punta de les hèlixs s'aconsegueix una velocitat d'almenys 300 quilòmetres per hora!
I acabo! Els que són partidaris d'aquesta energia massificada, no pensen en el futur! No se'n adonen que estan hipotecant el futur del nostre territori i el de les pròximes generacions!
I tot plegat per un grapat de diners! Que el benefici d'uns quants sigui el perjudici del futur de la comarca. Ja ho diuen: Pa per avui, misèria per demà!
Al cap i a la fi, qui realment hi guanya de tot plegat, són les grans multinacionals, els promotors d'aquests (PE), que acollint-se a les primes, o subvencions que ofereix el Govern implanten aquesta energia, que recordem-ho, no restarà al territori, no, se'n anirà, ves a saber on?
És trist pensar que aquestes super-empreses hagin de beneficiar-se de les subvencions de diners públics per poguer engrandir el seu capital! Una veritable vergonya! Us penseu que si no hi hagués subvencions, aquestes empreses instal·larien els seus molins al nostre petit país?
I, és clar, com que som comarques deprimides, despoblades i dividides, doncs així ho tenen força fàcil, i se'n poden ben bé aprofitar.
Abans d'acabar aquest article, us volem oferir un apunt final, doncs resulta molt sospitós que la única comunitat peninsular que no té aerogeneradors és la comunitat de Madrid, tot i que moltes de les seus de les empreses eòliques estan en aquesta ciutat.

Josep Ballabriga Clarasó






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada